| 0 σχόλια ]


Προκαταρκτική εξέταση για τις περικοπές αποδοχών στις ΔΕΚΟ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, σχετικά με τις περικοπές στις αποδοχές σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2011 και δεν εφαρμόστηκαν.

Την αφορμή αποτέλεσαν συγκεκριμένα δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού», ήτοι με με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

Εκτός αυτού, αρμόδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ζητά να ερευνηθεί σε ποιές ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης ζητά να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα. Τέλος, ζητά να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές και να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του δημοσίου όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος. Την έρευνα ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου